Skogsnaturen: Blåbärsskogen blev WC-papper

Det är slutet av juli. Äntligen tid för blåbär! Bärplockaren tar fram sitt ämbar och cyklar till sitt hemliga blåbärsställe långt inne i skogen. Hon ser på långt håll att någonting är på tok. bakom kullen borde det vaja höga björkkronor. Nu syns ingenting. Snart ser hon varför. Blåbärsstället är ett upprivet sår i skogen. Alla träd är nedhuggna och terrängen är full av kvistar och grenar. Hon får cykla hem utan bär. 

 

 

 

Rökfri, skötsam flygerkorrhanne söker etta med kvällssol

Gör bostadsannonser för skogslevande arter. Du kan dels skriva annonser, där hotade skogslevande arter söker nya bostäder och dels presentera riktiga skogsmiljöer, där markägaren söker nya "invånare". Illustrera gärna med foton eller teckningar!

Min trollskog

Gör ett bildreportage om ett skogsområde. Du kan välja mellan allt från en kalavverkad ekonomiskog till en skyddad skog i naturtillstånd. Försök hitta platser som gör sig bra i text, som foton eller på video. Låt dig inspireras av exempelvis konstnärerna Sanni Seppos och Ritva Kovalainens fotoböcker Puiden kansa och Metsähoidollisia toimenpiteitä.

Visst finns riktig skog kvar

Gör en kartbaserad artikel om skogar i naturtillstånd i din kommun. Rita in nuvarande skyddsområden på en karta och presentera dem. Lägg också till andra skogsområden som du tycker att är fina och borde bevaras.