Oljeutsläpp: Grissla testade fågeltvättmaskin

Östersjön är en viktig transportled. Ungefär 2000 fartyg rör sig dagligen på Östersjön. Det betyder att sjöfarten är livlig. Antalet oljetransporter ökar hela tiden. Med dem ökar tyvärr risken för oljeolyckor. Oljan påverkar havsmiljön både på ytan och på djupet. En oljefläck stor som en euroslant leder till döden för en fågel. Olja innehåller en mängd giftiga ämnen som löser sig i vatten. På havsbotten bryts oljan ner mycket långsamt och skadar bottenlevande djur, bland annat fiskar.

 

 

Oljan rann ut i jordgubbslandet

Skriv en artikel med praktiska tips om vad du ska göra om du råkar tappa ut 10 liter bensin eller olja vid en strand eller på din gård.

Redo för oljekatastrof?

Arrangera en presskonferens om hur man lokalt förbereder sig för att städa upp efter en oljeolycka. Bjud in kommunens oljeskyddsansvariga (finns inom räddningsväsendet) eller en frivillig från WWF:s oljeskyddsgrupper. Förbered frågor. Dela in klassen i olika redaktioner som ställer kvistiga frågor till experten.

Lilla Finland och det svarta guldet

Skriv en artikel om oljetransporter till havs. Ta reda på vilka slags oljeprodukter som transporteras på Östersjön och hur mycket. Vilka länder förutom Finland transporterar olja i Finska viken och Bottniska viken? Till vad används oljan och hur skulle man kunna ersätta den?